• Op werkdagen - voor 17.00 uur besteld - direct verzonden! Op werkdagen - voor 17.00 uur besteld - direct verzonden!
  • Gratis verzending vanaf €30,- Gratis verzending vanaf €30,-
  • Veilig bestellen Veilig bestellen
8 ,8

"Goed"

€ 0,00

Koken

Gevolgen en risico’s van een slecht onderhouden afzuigkap

De afzuigkap is een belangrijke factor als het om schone lucht in huis gaat. En met steeds luchtdichtere huizen stijgt de belangrijkheid steeds verder. Bij het koken komt namelijk veel fijnstof vrij. Als die fijnstof niet goed wordt afgevoerd, wordt het risico op gezondheidsklachten groter.

De gevaren van fijnstof bij het koken

Fijnstof bestaat uit extreem kleine, zwevende stofdeeltjes, die je heel gemakkelijk kunt inademen. Deze kunnen dan diep in het lichaam terecht komen en zo ziektes en longaandoeningen veroorzaken. Uit onderzoek van TNO blijkt dat met name bij het braden van vlees, het wokken van groente op hoge temperatuur en het aan laten branden van eten en hoge concentratie fijnstof produceert. Omdat huizen steeds beter geïsoleerd worden, kan die lucht steeds minder goed wegkomen. Fijnstof kan tot bijna 6 uur in je huis blijven hangen. Zorg dus dat je afzuigkap goed zijn werk kan doen.

Onderhoud je afzuigkapfilters goed!

Een deel van de fijnstof kan worden opgevangen door afzuigkapfilters. Metaalfilters zorgen dat het bij het koken vrijgekomen vet wordt gefilterd. Een afzuigkap die geen afvoer naar buiten heeft, bevat een recirculatiesysteem, die weer schone lucht terug de kamer inblaast. Een koolstoffilter zorgt ervoor dat deze lucht geen fijnstof bevat. Controleer om de bovenstaande redenen regelmatig of deze filters nog hun werk doen. Metaalfilters kunnen eenvoudig schoongemaakt worden en moeten na 3 jaar vervangen worden. Koolstoffilters kunnen niet gereinigd worden. Deze filters verliezen na een half jaar hun effect en zijn dan dus aan vervanging toe.

Sluiten